Министрите на отбраната на Израел и Гърция подчертаха в петък значението на

...
Министрите на отбраната на Израел и Гърция подчертаха в петък значението на
Коментари Харесай

Израел и Гърция: Светът се променя, силните съюзи са важни за справяне със заплахи

Министрите на защитата на Израел и Гърция подчертаха в петък значението на поддържането на мощни съюзи за справяне с световните и районни закани, като показаха провокации като войната в Украйна и продължаващото напрежение в източното Средиземноморие, написа Times of Israel.

" Светът се трансформира ", сподели министърът на защитата Бени Ганц след среща в Атина с гръцкия си сътрудник Николас Панайотопулос. " Последиците от войната в Украйна кървят през националните граници. Политиката на екстремизма и тероризма оказва въздействие върху страни по целия свят ".

Той цитира ядрената стратегия на Иран и потреблението на ирански дронове от съветските сили в Украйна като доказателство, че хипотетичната експанзия на Ислямската република " продължава да бъде сериозна опасност за района и за света ".

" Ясно е, че глобалните закани, които виждаме през днешния ден, са просто семената за провокациите, които ще се развиват и ще порастват в бъдеще, оказвайки въздействие върху националната сигурност, питателните доставки, имиграцията, енергийните запаси ", сподели Ганц.

Миналия месец Ганц посети турската столица Анкара, като стана първият върховен чиновник на израелската защита от повече от десетилетие, който направи това и алармира за възможно възобновяване на отбранителните връзки с Турция.

Израел и Турция в миналото бяха близки районни съдружници, само че връзките ставаха все по-обтегнати при турския президент Реджеп Ердоган, който е открит критик на политиката на Израел по отношение на палестинците.

Гърция обичайно поддържа положителни връзки както с Израел, по този начин и с арабските народи в Близкия изток и се стреми да укрепи съюзите на фона на нарасналото напрежение със прилежаща Турция.

" Пред лицето на световните промени, наш дълг е да подсигуряваме, че нашите съюзи... остават силни и непрекъснати ", сподели Ганц в Атина, добавяйки, че е в общ интерес на Гърция и Израел да обезпечат непоклатимост в източното Средиземноморие и Средния район Изток.

Гърция и Турция и двете членки на НАТО, са в спор от десетилетия по редица въпроси, само че връзките се утежниха доста през последните години, изключително във връзка с морските граници в източното Средиземноморие. Високопоставени турски чиновници, в това число Ердоган, насочиха едва завоалирани закани за навлизане.

" Агресивният ревизионизъм е най-голямото предизвикателство, с което би трябвало да се сблъскаме в нашия район, и представлява сериозен риск за основания на правила интернационален ред ", сподели Панайотопулос, гръцкият министър на защитата, цитирайки по-специално нашествието на Русия в Украйна.

По време на срещата им в петък Панайотопулос сподели, че той и Ганц са удостоверили " нашата обща цел и предпочитание за разширение на стратегическото отбранително партньорство сред Гърция и Израел ".

Двете страни постоянно организират взаимни военни учения и образование, а Гърция неотдавна стартира интервенции в нов интернационален център за образование на водачи, основан в партньорство с Израел.

" Ние сме решени да поддържаме тази непрестанно възходяща инерция и също по този начин да обогатим нашето индустриално съдействие в региона на защитата ", сподели Панайотопулос.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР